Friday, July 9, 2010

KD Tun Razak.. berakhirkah penantian??

Masuk hari ni, jumaat 9 jun maka genaplah seminggu KD Tun Razak dah berada diperairan Malaysia. Dan sekarang sedang berada di Markas hadapan TLDM Teluk Sepanggar, Sabah bersama KD Tun Abdul Rahman.

keadaan crew TLDM didalam kabin kapal selam ketika makan
Wan pun rasa agak lega setelah dengar satu persatu projek pembangunan 'Mega' ATM dapat diselesaikan, walaupun terdapat beberapa halangan. Daripada perolehan 6 buah (kapal peronda generasi baru), 48 buah PT-91 Twardy(kereta kebal utama), 18 buah SU-30MKM(pesawat pejuang pelbagai guna) & akhir sekali 2 buah Scorpene (kapal selam diesel elektrik).
kebanggaan Malaysia.. tapi sampai bila???
Seperti perolehan aset lain, perolehan kapal selam ini juga tak lari dari kontrversi. Dan yang paling menarik perhatian Wan adalah kerosakan keatas kapal selam pertama yang menyebabkanya gagal untuk menyelam & strusnya mengawal perairan negara.
Selepas perolehan terakhir kapal selam ini, diharapkan lebih banyak lagi perolehan yang BERKUALITI dapat dilaksanakan oleh kerajaan. Terutamanya program pembangunan kenderaan 8x8@ AV8 buatan tempatan yang melibatkan kos pelaburan sehingga RM8bilion oleh DEFTEC & pembinaan fasa ke-2 kapal NGPV yang juga menelan kos berbilion ringgit.

4 comments:

 1. TLDM nafian kerosakan diakhbar???
  ok, wait & c r..

  ReplyDelete
 2. aku tak tau pape pasl binatang ni?
  spesis ape ni?hahaha
  -maria

  ReplyDelete
 3. stu spesis dgn 'Paul' gak... hahah
  cme rosk die timbul jek, xbleh mnyelam...

  ReplyDelete
 4. Tak mengapa, benda nih ada warranty.. nanti kita tuntut... Cherrs

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...