Wednesday, August 26, 2009

Kenali Kuih "Akok"



Haa... entri kali ni Wan kenalkan pada sejenis kuih@juadah yang popular di Pantai Timur terutamanya diTerengganu iaitu kuih Akok. Sebut betul2 pronounce, "Ak-kok" bunyi pun loghat pantai timur. Sempena bulan ramadhan ni ianya merupakan antara juadah yang mudah didapati di Bazar2 ramadhan di pantai timur ni.

Mungkin kuih akok ini suatu yang agak asing bagi mereka yang bukan berasal dari pantai timur. Masa Wan mula2 sampai sini dulu pun tengok sekali imbas rupa dia tak ubah macam kuih 'bingka' dan 'kuih bakar' yang biasa terdapat di Johor sebab ianya di bakar didalam acuan yang sama.

Cuma bezanya Kuih akok biasanya dibuat berbentuk bujur, berkedut dan mempunyai rasa yang agak manis. Kuih akok agak melekit dan dimakan begitu sahaja tanpa tambahan kuah atau bahan lain. Kuih akok biasanya tidak tahan lama, dan perlu didinginkan untuk disimpan lebih lama sebab mengandungi santan. Pada kebiasaannya akok bewarna hijau pucat dan semakin banyak putih telur(bahan utama) diguna, lebih sedap, dan menghasilkan lebih banyak kedut.

JOm kita Preview resepi & cara nak buat kuih ni.

bahan -bahannya:
10 biji telur ayam
300 gm gula melaka
200 ml air
400 ml santan
2 helai daun pandan
1/2 sudu kecil garam
70 gm tepung

cara membuatnya:
1. masak gula melaka bersama 200ml air hingga larut,masukkan sekali daun pandan yg dicarik2.
2. tutup api. biarkan suam.
3. masukkan santan & bahan lain. kacau sebati. tapis.
4. panaskan acuan akok. dalam oven 210 degree Celcius.
5. letak lapisan paling atas dlm oven. masukkan sedikit minyak dlm acuan. biarkan minyak panas.
6. tuangkan bancuhan akok setinggi 1".
kuih akan mengembang. bila sejuk akan kecut balik.

selamat mencuba

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...