Saturday, August 22, 2009

SALAM RAMADHAN & SELAMAT BERPUASA...."Opah2!! cepat... dah tak sabar nak sembayang Tawarih ni"
"Haa, iye2.."
"Opah2, sembayang Tawarih tu apa?"
"Sembayang Tarawih tu........"

Potongan dialog diatas diambil daripada kisah Upin&Ipin. Kenapa Wan ambil dialog ni?? Saja. Sebenarnya esok dah nak puasa kan? so, malam ni dah mula la solat sunat tarawih.

Dibulan puasa ni merupakan peluang untuk umat islam menggandakan pahala dengan banyak melakukan ibadat sunat. Contoh terdekat adalah melakukan solat Tarawih.

Memang banyak dugaan untuk melakukan ibadat sunat ini, tambahan pula ianya ditunaikan beberapa jam selepas berbuka puasa. Waktu dimana orang yang berpuasa sedang kekenyangan yang pastinya menimbulkan rasa malas & mengatuk. Oleh, sebab itulah, kita digalakan untuk mencontohi sunah rasullulah dengan berbuka sekadar beberapa biji kurma dan air kosong sahaja.

Wan juga tak melepaskan peluang untuk menunaikan solat sunat ini secara berjemaah di Surau Gemia. Walaupun masih kepenatan balik dari Air Terjun Sekayu maghrib tadi, Wan anggap dugaan seperti Wan berpuasa diesok hari. Alhamdulilah, sambutan begitu menggalakan. Ramai dikalangan penghuni Gemia bersama-sama menunaikan ibadah Tarawih berjamaah kali ini. Semoga keadaan seperti ini berkekalan sehingga hujung Ramadhan.Akhir kata daripada Wan, Salam Ramadhan & Selamat Menunaikan Ibadah Puasa. Rebutlah Sebanyak Mungkin Pahala Dibulan Mulia Ini........

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...